Как да си избера щека


/ от Джим Мийдър /

със съдействието на Импулс Билярд ЕООД
лого на Импулс Билярд1. ЦЕЛ

    Колкото повече остарявам, толкова ставам по-догматичен. Може би се опитвам да прикрия моята несигурност със самохвалство. Вярвам, че с остаряването, освен ако не се появи, за да премахне ценността на опита, аксиомите и мненията се абсолютизират. Мнението ми за щеките e формирано след 40 години стрелба с тях. Изглежда играчите на “пул” са завладяни от идеята, че ако само имаха подходящата щека, те щяха да играят по-добре.
Аз определено го вярвам, защото не мога да приема отговорността за моите провали.
Искам всеки път, когато пропускам, да обвиня щеката си за това. Ето защо аз търся. Аз търся перфектната щека. Искам щека, която да знае какво искам аз и то автоматично. Искам щека, която да компенсира моята глупост и нетърпение. Искам щека, от която мога да взема две, когато съм настинал, или да изям, когато съм гладен. Искам щека, с която да правя любов, която да стене и да ми казва колко беше хубаво. Искам щека,която да ме лъже. Играл съм с щеки, които са стрували от 10 до 1000 долара.

Печелил съм и съм губил турнири на големи и на малки маси, в мръсни опушени барове и в шикозни билярдни зали. Аз съм завладян от играта и искам да си остана завладян. Инвестирал съм повече време около билярдната маса, с щека в ръка, отколкото повечето хора са инвестирали в своите кариери. Аз не съм професионалист, защото не съм достатъчно добър и никога няма да бъда, но не заради глупавата щека! Много от турнирите съм спечелил с евтини, лепнещи клубни щеки. Когато трябва да направя удар, забравям за щеката и се фокусирам върху топките. Изглежда на топките не им пука , особено когато съм на ред и не се разсейвам. Избирам щека с добра кожа. Лошата кожа ме разсейва. Лошата щека не ме разейва, стига да съм свикнал с нея. Винаги ще защитавам убеждението си, че щеката е един баласт зад едно парче кожа. Има, разбира се, и смекчаващи фактори, като най-важния от тях е гъвкавостта на дръжката. Това, обаче, може да се контролира и дори използува от напредналите играчи. Гъвкавостта на дръжката има значение и се превръща във важен фактор, когато правите странични удари.

2. "ИЗСТРЕЛВАНЕТО"

    Отбележете, че исканата посока на движение на топката-бияч е право напред, с десен спин. При удар щеката се извива настрани от топката. Разбира се, щеката иска да се “върне обратно” в изправено положение веднага, което принуждава топката-бияч да се “изстреля” вляво, обратно на посоката на огъване на дръжката. Ако приложите много силен ляв страничен удар, топката-бияч ще се “изстреля” надясно. Силата на изстрелването е незабележима за окото, но е сериозна заплаха за прицелването. Всички дръжки се огъват. Има значение колко.

Напреднал играч може да използува “изстрелването” чрез компенсирането му при прицелването. “Изстрелването” като явление се случва повече или по-малко в зависимост от гъвкавостта на дръжката. За съжаление, силно желаният намалител, който намалява обиколката на щеката по протежението й, увеличава вероятността за “изстрелване” в резултат на гъвкавостта на дръжката. Тъй като силата също влияе на гъвкавостта на дръжката, а теглото е фактор при силата, по-тежките щеки могат да увеличат проблема. Все пак, играчът може да се приспособи към всичко казано по-горе.

3. УДАР (ХИТ)

    По мое мнение, Робърт Бърн е най-знаещият инструктор в играта днес и той знае как да обясни неща по начин, така че всеки един да ги разбере. Мисля, че Робърт Бърн измисли термина “изстрелване”. Не знам откъде се появи терминът “хит” и дори какво точно означава. Смятам, че той се отнася за момента, в който върхът на щеката прави контакт с топката-бияч. Не харесвам термина, защото звучи насилствено, но не мога да измисля по-добър термин. Чувам и чета много дебати за “хит-а” на щеката. Имам проблеми с това. Играчът е този, който отговаря за “хит-а” – не щеката. Дори ако се вземат предвид гъвкавостта, теглото и други характеристики на щеката, “хит-а” може да бъде контролиран. Може да се изисква различен начин на контрол за различните щеки, но винаги кожения връх контактува с топката-бияч и това къде кожата контактува с топката се определя от играча. Например, по-гъвкавата дръжка може да изисква по-пълен “хит”, за да се избегне “изстрелването”. Но не може някой да обвинява щека с добър кожен връх за лош удар. Ако играчът придаде твърде голям спин на топката, забрави да натрие с креда върха, стреля твърде силно или слабо, пресилва удара, не успява да продължи движението на бияча, тогава може да се получи лош удар.

Не е правилно да се сравнява “хит-а” на две щеки, които имат различни характеристики на дръжката или на върха, чрез използуване на една и съща точка за удар върху топката-бияч. Ясно е, че “хит-а” ще бъде различен. Всяка една нова щека изисква играчът да направи промени на начина си на удар. Но смяната на щеки, вярвайки че не са необходими промени, може да доведе до сериозни разходи, особено когато техниката ни на стрелба се развива и усъвършенства по естествен път. Ако искате по-добър “хит”, правете промени и удряйте по-добре. Повече удари се пропускат поради “изстрелване” отколкото поради прицелване. Придавайте по-малко спин на топката и ще видите как ударът ви се подобрява с проценти. Престанете да вините щеката! Опитен играч може да каже по вибрацията на щеката дали тя е твърде гъвкава или не. Звукът на “хит-а” е също важен, но кожата е най-вече определяща за звука. Аз обичам да чувствам ръката си на голо дърво, ето защо не бих стрелял с ръкавица. Макар че е незначително, по-добре чувствам вибрациите на щеката когато тя няма намотка на края си. Ако играчът няма достатъчен опит при стрелбата с различни щеки, звукът и вибрацията не трябва да означават нещо много при избора на щека.

4. ИЗБОР НА ЩЕКА

    Важен е начинът, по който се усеща щеката. Всички играчи искат щеки, които чувствуват добре по отношение на теглото, баланса, характеристиките на дръжката и кожата. Ако би ви струвало малко повече да си купите щека, която чувствате по-добре, във всеки случай направете тази инвестиция. Но ако намирането на щека, която чувствате добре, ви струва хиляди долари, тогава има сериозен проблем.

Да, финиша на щеката има значение. Имайте предвид, обаче, че материалът, използуван за скъпа специална щека, е вероятно същият, който се използува и за средно скъпи модели. “Rock Maple” (вид дърво) си е “Rock Maple”. Линиите на дървото са важни и производителите на скъпи модели обикновено подбират повече. Но това не е задължително. Производителите на щеки са в бизнеса, за да направят пари; една честна цел, която често корумпира.

5. НАЧИНАЕЩ ИГРАЧ

    Не давайте сума пари за нещо, което не знаете как да използувате с опит. Изберете не скъпа щека с помощта на приятел с повече опит. Огледайте внимателно щеката за дефекти, включително относно финиша, правост, намотка на задния край и инкрустации. Бих предложил купуването на щека “Orhid” за около 60-70 долара.

Един професионален играч може да победи много играчи с нея. (Виждал съм Джим Римпи да побеждава добри играчи и то като използуваше влакнеста дръжка). Да се плати от начинаещ повече от 175 долара е твърде много. Под 50-60 долара, обаче, е твърде малко.

6. СРЕДЕН ИГРАЧ

    Не се поддавайте на желанието да си купите щека за 1000 долара, вярвайки че тя драстично ще подобри играта ви. Ако искате по-доброкачествена щека, вижте нещо за около 300 долара. Просто бъдете сигурни, че Ви харесва как чувствате щеката.

Опитайте някои удари със силен спин и усетете вибрациите на края на щеката. Не се захващайте с щека, която ще изисква драстични промени във вашия удар, освен ако не искате да промените удара си.

7. НАПРЕДНАЛ ИГРАЧ

    Купете си каквато щека искате – заслужавате я!

8. СПЕЦИАЛНО ИЗРАБОТЕНИ ЩЕКИ

    Бих желал да започна да колекционирам скъпи специално изработени щеки. Много от тях са великолепни произведения. Но, ако мога да си позволя една, не бих я използувал за игра. Такива произведения на изкуството трябва да се излагат и пазят. Не можете да видите много професионални играчи, които да използуват щеки за по 5000 долара в състезания. Аз в момента играя с 80-доларова щека от две части, марка “Dufferin”. Няма инкрустации или намотка в долния край. Сглобката й е дървена (дърво към дърво), което ми помага да усещам и най-малката вибрация. Сложих и твърда кожа. Давал съм я и на други , които се влюбиха в нея, макар че имаха и по-скъпи щеки. Не рекламирам “Dufferin”. Просто вярвам, че това е една от най-хубавите щеки на пазара за тези пари. Имах обаче и 2 щеки от същата марка,

които ми създаваха неприятности. Дръжките не бяха изсушени добре и по повърхността излизаше слуз. Търговецът ми ги смени без проблем. Тъй като това може да се случи с всяка една щека, това не ме разубеди от “Dufferin”. Смятам да си купя дръжка “Predator” , предна част “Adam”, която вече притежавам, въпреки че ще се притеснявам за съвместимостта на отделните части в бъдеще, особено ако с тази щека се прави начално разбиване. Ако аз бих могъл да оправдая и да си позволя този разход, със сигурност бих играл с щека за 2000 долара. Имам много силни убеждения за моделите от горния вид, но аз винаги бих желал съвсем нови щеки, за които се надявам да подобрят играта ми. Те едва ли биха направили това, но сериозните тренировки със сигурност могат да направят чудеса.Back to Top