Колко е важна личната щека


/ от Джим Мийдър /

със съдействието на Импулс Билярд ЕООД
лого на Импулс БилярдЩеката, която използувате, е от изключително значение за вашата игра. Това е уредът, с който играете и за да можете да покажете на максисум какъв е потенциалът ви, и ви е необходима щека, която е и удобна, и ефективна.

Има много начини да получите перфектна щека – единият е да пробвате с евтини щеки докато намерите тази, която ви подхожда, а другият е да преправите стандартна щека, така че да отговаря на вашите нужди и желания. Това обаче е доста скъпо и ако не сте изключителен играч няма да почуствате добрите й страни.

Щеката освен това трябва да Ви задоволява и психологически. Ако не харесвате щеката си то Вие ще играете по-лошо отколкото ако я харесвахте. Рей Риърдън смяташе дори да се оттегли от спорта, тъй като не беше доволен от щеката си – това изглежда малко прекалено драстично, но щеката е толкова важна тъй като на нея трябва да се разчита.

Едно време имах една билярдна щека, която много харесвах и играех много добре, докато един ден забелязах, че е малко крива. Когато я махнах и си взех нова и права щека, ми отне страшно много време да свикна с нейната правота. Трябваше да сменя техниката си, тъй като бях свикнал с леко кривата щека. Колкото по-добра щека имате, толкова по-добре ще разберете нуждата от добра щека.

А ето и какво казва за личната щека многократния световен шампион – “Краля на билярда” – Джим Римпи: “ Според мен около 30% от победата се дължи на собствената щека. Купете си лична щека за да я почуствате. Нужно е да играете само с нея за да слеете в едно. Между другото, когато си купиш нов костюм той те кара да излизаш постоянно, а когато си купиш нова билярдна щека тя те кара да играеш.”

Въпрос:  Как да намеря идеалната щека?

Отговор:

    Вашата идеална билярдна щека не е от специфична марка или модел – тя е тази, която вие чуствате най-добре лично. Не е необходимо една щека да е скъпа, за да означава добра игра, ето защо не е необходимо да харчите много пари за щека.

Запомнете, че една добра щека ще издържи дълго време, а ако има и добър накрайник, може да бъде почти вечна. Като я поддържате добре тя едва ли ще се износи. Все пак има някои неща, които трябва да имате на предвид когато избирате щеката си.

Въпрос:  Изпотяват ли ви се ръцете?

Отговор:

    Ако ръцете Ви се изпотяват когато сте под напрежение, тогава имате нужда от грапава щека и дори може да се наложи да шлайфате щеката с много фина шкурка, за да я поддържате не много гладка, ето защо трябва да търсите билярдна щека от по-грубо дърво и да избягвате

щеки, които са лакирани за по-добър външен вид. Ако не се подържат добре такива щеки ще станат лепкави много бързо и това ще възпрепятства играта ви,а освен това е сигурно, че и ще ви дразни. Може също да изберете щека с навит конец на дръжката. Той освен за украса служи и до голяма степен за попиване на потта от ръката.

Въпрос:  Каква щека предпочитате – по-лека или по-тежка?

Отговор:

    Ако предпочитате билярдна щека, която да тежи на задната ви ръка, тогава ще трябва да потърсите щека, утежнена с самия и край. Ако пък сте свикнали да играете с щеките, които ви се предлагат в билярдните клубове, тогава трябва да търсите по-лека и по-балансирана щека.

Все пак, ако свикнете да играете с по-тежка щека, това ще ви позволи да имате по-голяма мощ на удара. Така, че в крайна сметка ще трябва да избирате между баланса и мощта. Независимо от всичко, придържайте се към това, което най-много ви допада.

Въпрос:  Щека от една или от две части?

Отговор:

    По принцип щека за билярд от една част по-трудно се изкривява (измята). Особено ако я държите в подходяща кутия (калъф). Това обаче има своите недостатъци, като неудобство при пренасяне, подръжка, по-скъп калъф и т.н.. По-лесно се намират щеки от две части,

а и те се поддържат по-лесно, като и калъфите им са по-евтини. Добре е да започнете със щека от две части и ако не ви допадне, тогава да преминете на такава от една част.

Въпрос:  Как да поддържам щеката си?

Отговор:

  •    Почистване:

    Почиствайте редовно билярдната щека. Това ще увеличи живота и, ще я държи винаги красива и ще запази стойността на вашата инвестиция. Нищо не се движи така гладко, както чистата щека.

Играта на билярд ще бъде истинско удоволствие и това ще подобри вашия удар. Ще откриете, че малкото вложено време и средства за почистване, ще ви бъдат от полза.

 

  •    Съхранение:

    Независимо дали вашата щека е от една или две части, тя със сигурност е от дърво. Ако не се поддържа добре, дървото може да се изкриви. Никога не оставяйте за дълго време щеката без основа, например,

подпряна на стена. Когато не играете винаги поставяйте щеката си на стойка или в кутия. Предпазвайте щеката си от влияние на околната среда, като пряка слънчева светлина, крайно високи или ниски температури и влага.

 

  •    Почистване на предния край (шафта):

    Предния край на вашата щека може да стане лепкав с времето. Винаги дръжте щеката си с чисти ръце. След игра, веднага избършете с мек памучен парцал.

Ако е необходимо, може да се използува леко влажен парцал, но след това веднага трябва да я подсушите равномерно и изцяло.

 

  •    Лъскане на предния край (шафта):

    Лъскането и полирането са най-ефективни за поддръжка на щеката. Увийте предния край на щеката с мека кърпа. Движете леко напред-назад щеката,

като внимавате да не я притискате твърде много, за да не се получава затопляне при триенето. Процесът е приключен когато се получи желаната от вас гладкост.

 

  •    Полиране на предния край (шафта):

    Винаги след лъскане трябва да я полирате. Увийте лъснатата част на щека с полираща кожа. Може да използвате и различни полиращи пасти. Като използувате бързо движение и прилагате умерен натиск,

раздвижете щеката. Кожата ще се затопли леко от топлината на вашата ръка и от триенето. Полирането е последвано от крайно лъскане. Използувайте меко памучно парче или ръкавици за лъскане, за да придадете на щеката крайната лъскавина.

 

  •    Грижа за втулката на предния край (шафта):

    Прах и креда редовно се събират върху втулката в предния край на щеката. Ако тя се остави без поддръжка, те могат да се разпространят надолу, зацапвайки цялата предната част.

За да предпазите шафта на билярдната щека от отлагането на тази мръсотия, следва редовно да почиствате втулката. Това ще гарантира и изящния й вид.

 

  •    Поддръжка на накрайника (връхчето):

    Връхчето е адна от най-важните части на билярдната щека. Той влияе на въртенето, точността, гладкостта и постоянната прецизност на вашия удар. Той е като “мозъчен център” за вашата щека. Никога не трябва да го оставяте без внимание, дори и когато не го използвате. И най-малката замърсеност може да наруши ефективността му. Дали щеката ви ще бъде поставена в кутия или на стойка, винаги трябва

да покривате и предпазвате връхчето й. Това не само ще го запази в отлично игрово състояние, но и ще предпази вашата кутия (калъфа) и самата щека от тебеширения прах. Винаги може да смените накрайника или да му придадете друга форма, ако той има нужда от това. Трябва да търсите по-широк накрайник за билярдната щека, така че да може да удряте топката-бияч с по-голяма площ, което ще й даде по-добро въртене.

Забележка: С времето, щеките, които са лошо поддържани, събират пластове наслоен тебеширен прах и мръсотия. Силно замърсени щеки могат да бъдат почиствани и с различни по-агресивни разтвори, но за тази цел е по-добре да се обърнете към специалист.

Желаем ви късмет при намирането на идеалната щека. :-)!Back to Top