Каква щека да предпочетем

(ръчна изработка или серийно производство)


/ от Джим Мийдър /

със съдействието на Импулс Билярд ЕООД
лого на Импулс Билярд

Терминът “ръчно изработена щека” предизвиква представата за работилница в която възрастен занаятчия изработва щеката с голи ръце, използувайки няколко прости инструмента, но всъщност това въобще не е така.


Производителите на щеки могат да бъдат разделени най-общо на три категории:


Категория 1  – Промишлен производител на евтини щеки, предназначени за игра на билярд за забавление.

    Много удобно е такива производства да се разполагат в Азия, най-вече в Тайван или източната част на Китай, където често се работи робски за 25 цента на час. Ден след ден, седмица след седмица, ниско квалифицирани работници произвеждат непрекъснато един и същ модел, използувайки един и същ дизайн, материал за намотка, свръзка и предна част, най-често във фабриката, където се прави и основния материал, без какъвто и да било технологичен контрол на материалите.Не се и появява идеята за промяна на дизайна на стандартните серии, чрез промяна на теглото, баланса, размера или нещо друго, така че всяка една щека да има различни игрални параметри. Взискателният играч – спортист,

който търси подходяща за себе си щека, няма какво да прави тук. При тези производители отдавна са загубени иновацията, потенциала и изкуството за създаване на прецизен и балансиран уред за игра. Те съществуват само защото измежду собствениците на билярдни клубове и барове все още има такива, които желаят да спестят пари за сметка на материалите и да купуват оборудване за масите, което е колкото възможно по-евтино и непретенциозно, като такава щека. Развитието на спортния билярд, обаче, и превръщането му в олимпийски спорт, постепенно променя тази тенденция, ето защо китайците вече би трябвало да помислят за друго производство или за промяна на културата им на производство.

Категория 2  – Малък производител на щеки или колекционер на ръчно изработени щеки.

    В търговията на дребно такива щеки обикновено се наричат “щеки по поръчка”. В тази група обикновено се включват индивидуалните майстори-производители, въпреки че работата им по-скоро се доближава изкуство в комбинация с индивидуалния им опит в дизайна, отколкото малките промишлени предприятия за щеки. Щеките на такива производители имат отлични игрални качества, които майсторите им придават най-вече поради огромния си опит и огромното време, което влагат за производството на всяко едно копие. Цените на тези изделия са също впечатляващи.
Понякога, за да се намери компромис между цената и индивидуалността, която дава щеката по поръчка, майсторите използуват при направата на елементи или детайли на щеката такива от спортните серийни модели, като например щеката “Predator 314” или “Meucci Red Dot”, или дори използуват изцяло серийна щека, която подлагат на разни промени.
По този начин се запазва възможността да се добавят ексклузивни елементи от собствения дизайн, като например произведени от редки или трудно обработваеми материали (например дори от диаманти). Също така клиентът може да очаква серийната спортна щека, минала през ръцете на майстора-производител на щеки по поръчка, да бъде напълно пригодена към

каквито и да било индивидуални изисквания (диаметър и структура на дръжката, специален материал на намотката, индивидуален баланс и т.н.) Мнозина мечтаят да си купят щека по поръчка, но не могат да си позволят цената. Специалната колекционерска стойност на такива щеки ги правят недосегаеми за повечето от играчите, а освен това каквито и да са добавки към такива изделия не само че не удължават живота им, но могат и да развалят добрата игра, поради безпокойството на играча да не повреди скъпоценната щека.
Отделен проблем е замяната на щека. Разбира се, рядкостта и колекционерската стойност правят всяка една щека незаменима, но независимо от всичко играчът трябва да играе, а по този начин щеката се износва. Когато имате направена по поръчка щека, можете да загубите сигурността си в играта, поради промените в щеката, които водят до непостоянство в играта.
В този смисъл купувачът на щека по поръчка е много зависим от това износване, особено ако няма директен контакт с производителя с цел обработка и подобряване на щеката съгласно изискванията му. Същият проблем понякога се появява и при замяна на повредена дръжка на щека с нова. Все пак, има начин да се направи щека, която да няма горните недостатъци.

Категория 3  – Цялостни производители или колекционери на серийни спортни щеки

    Интересът към количеството на ръчната изработка в една щека се мени при различните фирми, но общо взето е доста голям, въпреки че не е 100%). Може да се направи някакво техническо разграничаване между производителите от втората и третата категория и въпреки, че производителите на щеки по поръчка използуват същата или дори по-висока технология от цялостните производители (от подготовката до готовото изделие), те все пак нямат пълен производствен цикъл.
Слабото място на добрия производител на щеки по поръчка (освен цената) е, че в много случаи той е принуден да купува различни части и материали за щеката от други източници, по този начин губейки контрола върху качеството на купуваните части и материали. Малките производители на щеки понякога са ограничени във възможностите си за получаване на най-новите висококачествени материали, тъй като имат малък покупателен обем.
Реалностите на бизнеса диктуват големите купувачи винаги да имат по-добри възможности за договаряне с доставчиците, поради което имат и по-голям избор. Големите производители на серийни спортни модели произвеждат по-голямата част или дори всички части и материали, използувани от тях, поради което упражняват пълен контрол върху качеството и последователността на операциите.
Например, “Meucci Originals” имат собствена дъскорезница и те правят абсолютно всичко (освен кожените етикети) от собствени суровини. Тяхната дъскорезница снабдява с високо-качествено дърво и някои майстори-производители на щеки по поръчка, при все това е ясно, че правото да избира първи най-доброто дърво е дадено на доставчика на фирма “Meucci”. По този начин действа и “Viking USA” и др. мощни компании, който внасят десетки тонове първокласен дървен материал от Северна Америка, като избират дървото още в гората, при отсичането му, с последващо сортиране и изпитване още на място. Друго предимство на големия производител е,

че изпълнението на всяка отделна операция се повтаря повече от 200 пъти дневно, понякога дори на машини с програмно управление, като първите детайли, които са произведени на машините по време на започването на производството, се изхвърлят ако техните размери се отличават от определените с повече от 1-2 хилядни от инча.
По този начин дневното производство се поддържа абсолютно еднакво по отношение на размерите, което позволява да се правят най-различни комбинации между отделните единици, намотки, цветове, тегло, размер на етикета и дори дължината на дръжката и предната част, така че да могат да се задоволят индивидуалните нужди да клиента. Еднаквостта на сериите и възможността точно да се проектира и изработи щека, с документирани параметри, дава гаранцията, че който и да е играч би намерил във всяка една серия и модел, подходящата за него щека и че дори при неволно счупване или загуба на щеката, той би намерил точното й копие.
Само големи промишлени производители поемат разходи да направят лабораторни изследвания и дизайнерски подобрения, като естествено, те основно се ползуват от резултатите от тях.Изделия като “Predator 314”, покрития и структури като “Cuetec-ССТ”, “Meucci Red Dot” или “Power Priston” никога не биха били открити, без дълги лабораторни изследвания и технологични експерименти.
Тези фактори произтичат от водещите позиции на продажбите на фирмите-производителки на серийни спортни щеки.
В същност, в нашата област поне имаше революция, подобна на тази, която направи Хенри Форд през 20-те години на 20-ти век в автомобилното производство и нещо подобно, което направи “Intel” през 80-те години с персоналните компютри. Фирмите с марки, като “Viking”, “Predator”, “Meucci”, “Cuetec”, Mc Dermott”, “Adam’s”, “Joss”, “Dufferin” и някои ОЕМ-производители, дадоха на милиони любители качествени щеки за билярд.

В резултат се получава:

    - пълен контрол върху материалите и процеса на изработка
    - точност в размерите и еднаквост на изделията в сериите
    - пълна гама разновидности по тегло, баланс и геометрия
    - най-новите високо-технологични материали
    - дългосрочна работа по създаване на собствена научно-технологична база и множество изследвания
    - дългосрочен опит в разработката на щеки, които са проверени и последвани от успешни продажби
    - осигурена разумна цена при партидно производствоBack to Top