Impulse Billiards Ltd


ПЛОТОВЕ  ЗА  БИЛЯРДНИ  МАСИ


със съдействието на Импулс Билярд ЕООД
лого на Импулс Билярд


плот за конструкция:
тип A

Използва се плот от три части с дървена рамка.

плот за билярдна маса

    1. Камък:   виж "начин на производство"

    2. Отвори за захващане на плота към конструкцията:   отвори от 7 до 9 мм, през които посредством видии или болтове плота се закрепва към конструкцията на масата.

    3. Отвори за захващане на плота към рамката:   отвори около 20 мм, през които посредством болтове се закрепва рамката с бордовете за плота.

    4. Отвори за джобовете:   pадиусът на средните и крайните отвори са различни.

    5. Дървена рамка:   залепени дървени летви с ширина от около 10 см и дебелина 2 см от долната страна на плота, за които се закрепва сукното.плот за конструкция:
тип B

Същия като при конструкция тип "А".

плот за билярдна маса


плот за конструкция:
тип C

Използва се плот от една част без дървена рамка.

плот за билярдна маса


плот за конструкция:
тип D

Използва се плот от пет части без дървена рамка.

плот за билярдна масаПЛОТОВЕ

НАЧИН НА ПРОИЗВОДСТВО

 Игралната повърхност на билярдната маса традиционно се прави от голяма плоча аспид. Аспидът е сиво-синкава скала, която естествено се цепи на широки плоски сегменти. Състои се основно от хлорит, слюда и кварц. Аспидът се формира когато пластове от глинести утайки (почва и наноси, които се утаяват на дъното на водно тяло) с голямо съдържание на тези минерали се компресират в седиментни скали. Седиментът се втвърдява на тънки пластове при компресирането, създавайки много твърда скала със стотици естествени плоски слоеве.

какво е камък за билярд

как се добива камък за билярдни маси

плот за билярди

 Аспидът е предпочитан материал за игрална повърхност. Той може доста лесно да се шлайфа, грундира и полира до перфектно равна повърхност и поради това се търси толкова много за билярдни маси. Намира се навсякъде по света, но основните износители са Италия, Бразилия, Китай и Индия. Най-добрият аспид за билярдни маси идва от района на Лигуариа в Северна Италия. Той се счита за най-добър, тъй като абсорбира водата по-добре от който и да е друг вид. По този начин има по-малко проблеми, свързани с влагата, която се задържа под сукното и може да го увреди.

какво е камък за билярд
как се добива камък за билярдни маси
плот за билярди

 Нормално аспидът е дебел до 1 инч ( 2,54 см) и тежи между 400 и 600 паунда (181,4 до 272,1 кг). За да се улесни транспортирането му и да се намали вероятността от счупване поради натиск, обикновено плотът се разделя на три плочи, всяка една от 150 до 200 паунда (68 до 90,7 кг). Ако това прави транспорта и монтажа по-лесни, то изисква доста работа за осигуряване перфектното пасване на трите плочи и гладкостта от край до край на масата. От долната страна на плота трябва да бъде поставена дървена рамка. Тя спомага за здравината му и за нея се закрепва сукното. Съществуват и билярдни маси с цял плот /от една част/, но общо взето методът с три плочи е предпочитан от производителите.

какво е камък за билярд
как се добива камък за билярдни маси
плот за билярди
какво е камък за билярд
как се добива камък за билярдни маси
плот за билярди

 В идеалния вариант плотът трябва да бъде по-голям от необходимия размер. Това означава плотът да бъде малко по-голям от фактическата игрална повърхност така, че да минава под бордовете на масата, давайки им по този начин допълнителна устойчивост и здравина. Плотът е изрязан в краищата, там където ще бъдат джобовете. По него има пробити отвори през, които с помоща на видии или болтове се осъществява закрепването му към скелета на масата. Качеството на игралната повърхност няма да е от голямо значение, ако няма солидна основа, която да я поддържа. В края на плота има и други отвори, през които става стабилното закрепване на рамката с бордовете и ъглите./виж схемата при монтажа/

 Евтините билярдни маси за отмора използват различни неапсидни плоскости, включително “Слатрон” и “Пермаслейт-хард” – синтетични материали, представляващи най-вече слоеве пластмаса наложени върху талашит. Шуплеста шестоъгълна твърда пластмасова структура поставена между два слоя пластмаса. Съществуват и MDF – плоскости, направена чрез пресоване на малки парченца дърво. Най-големият проблем с неаспидните плоскости е, че те се изкривяват и деформират много лесно и нямат издръжливост за да поддържат перфектно гладка игрална повърхност за по-продължително време.
Back to Top