Impulse Billiards Ltd


СПЕЦИФИКАЦИЯ  НА  ОБОРУДВАНЕТО  ЗА  БИЛЯРД


със съдействието на Импулс Билярд ЕООД
лого на Импулс Билярд


1. Цел:   Целта на тази спецификация e да въведе стандарти за оборудване на пул билярдни маси, използвани във всички световни шампионати и турнири на Световната Асоциация по Билярд, както и други мероприятия. Тази спецификация не е задължително да се прилага за маси, произведени за домашни цели.

2. Височина на масата:   Трябва да бъде между 29 ¼ инча [74.295 см] и 31 инча [78.74 см].

3. Дизайн:   Не трябва да има остри ъгли или материали, които могат да причинят нараняване или да повредят дрехите ви. Конструкцията трябва да бъде достатъчно здрава, за да остане стабилна и нивелирана при всякакви условия на игра.

4. Плот:   Дебелината трябва да бъде поне 1 инч [2.54 см], а игралната повърхност да може, чрез собствената си стабилност или чрез комбинация на собствената здравина и тази на основната рамка на масата, да поддържа равнинност в рамките на +/- .020 инча [0.508 мм] по дължина и +/- .010 инча [0.254 мм] по широчина. Освен това отклоненията в равнинността на повърхността не трябва да превишават 0.30 инча [0.762 мм] при натоварване с концентрирана статична сила от 200 паунда [90.7 кг] в центъра. Всички връзки на плота трябва да бъдат в една и съща равнина в рамките на 0.05 инча [0.127 мм] след нивелиране. Масите, използвани за турнири, имат комплект плотове, които се състоят от три части с еднакви размери с дървена рамка с дебелина на дървото, прикрепено от долната страна на плота, поне ¾ инча [1.905 см]. Частите на плота трябва да бъдат здраво свързани с основната рамка с винтове или болтове.

5. Игрална повърхност:   Игралната повърхност трябва да бъде правоъгълна и симетрична, като се изчислява без конфигурациите на джобовете:

 • за 8 фута:
  88 (+1/8) x 44 (+1/8) инча (без гумените бордовете) - [2.24м (+3.175мм) x 1.12м (+3.175мм)]
 • за 9 фута:
  100 (+1/8) x 50 (+1/8) инча (без гумените бордовете) - [2.54м (+3.175мм) x 1.27м (+3.175мм)]

6. Рамка и бордове:   Ширината на рамката трябва да бъде между 4 [10.16 см] и 7 ½ инча [19.05 см], включително гумените бордове. На нея са монтирани 18 инкрустации (диаманти) или (17 и табела с името на производителя) с разстояния:

 • за 8 фута:  11 ½ инча [29.20 см] от диамант до диамант
 • за 9 фута:  12 ½ инча [31.75 см] от диамант до диамант
Центърът на всеки диамант трябва да се намира на 3 11/16 (+) инча [93.6625 мм (+ 3.175 мм)] от най-вътрешната точка на гумения борд. Диамантите могат да бъдат кръгли (между 7/16 [11.11 мм] и ½ инча [12.7 мм] в диаметър) или с форма на ромб (между 1 x 7/16 [25.4 x 11.11 мм] и 1 ¼ x 5/8 инча [31.75 x 15.875 мм]). Всякакви табели с имена и броячи за отчитане на резултати трябва да бъдат подравнени с горната част на рамката. Всички болтове по рамката трябва да бъдат разположени по такъв начин, че когато се завият, да осигуряват тих и оптимален рикошет от всяка точка на гумените бордове.

7. Височина на бордовете:   Гумените бордове (спонтове) трябва да са с триъгълна форма и да са покрити със сукно. Ширината на борда е между 1 7/8 [4.76 см] и 2 инча [5.40 см], измерени от външния ръб на дървената летва до най-издадената част на борда (върха му). Височината на рамката (по линията на отвора до плота) трябва да бъде 63 ½% (+1 %) или между 62 ½% и 64 ½ % от диаметъра на топката.

8. Гъвкавост на бордове:   Бордовете трябва да влияят на скоростта на масата по такъв начин, че при силен прав центриран удар от долната мушка, топката трябва да измине минимум 4 до 4 ½ дължини на масата, без да отскача при съприкосновението си с него.

9. Джобове и измервания:   На края на борда (спонта) се използват само гумени ленти от минимум 1/16 [1.5875 мм] до максимум ¼ инча [6.35 мм] дебелина. Предпочитаната от Световната Асоциация по Билярд максимална дебелина на гумата е 1/8 инча [3.175 мм]. Гумата от двете страни на бордовете (спонтовете) трябва да бъде с еднаква дебелина. Тя трябва да е изработена от твърда подсилена гума, залепена със силно лепило за гумения борд и дървената рамка, за да се предпази от изместване. Гумата трябва да бъде по-твърда от тази на бордовете (спонтовете). Отворите на джобовете за пул се измерват между срещуположните точки на борда, където се променя посоката, за да се насочи топката към джоба (от точка до точка). Това се нарича "уста".

 • Ъглова уста на джоба: между 4.5 [11.43 см] и 4.625 инча [11.75 cм ]
 • Средна уста на джоба: между 5 [12.7 см] и 5.125 инча [13.0175 см]
Устата на средния джоб обикновено е ½ инча [1.27 см] по-широка от устата на ъгловия джоб.

 Ъгли:  Вертикален ъгъл на джоба (Back Draft): от 12 градуса минимум до 15 градуса максимум. Хоризонтален ъгъл: Ъгълът трябва да бъде еднакъв от двете страни на входа на джоба. Изрязаните ъгли на гумените бордове и дървената рамка от двете страни на входа на страничния джоб трябва да бъде 142 градуса (+/-1). Отрязаните ъгли на гумените бордове и на дървената рамка от двете страни на входа на страничния джоб трябва да бъде 104 градуса (+/-1).
 Ръб:  Ръбът се измерва от центъра на въображаема линия, която преминава от едната страна на устата до другата – където върха на борда променя посоката – до вертикалния разрез на разреза на отвора на джоба в плота. Ръбът включва и фаската.

 • Ъглов ръб на джоба: между 1 [2.54 см] и 2 ¼ инча [5.715 см]]
 • Среден ръб на джоба: между 0 и 0.375 инча [0.9525 см]

10. Гуми на джобовете:   Гумите на джобовете трябва да са от издържлив материал – пластмаса, гума или кожа. Материалът, от който са направени не трябва да зацапва топките или щеките. Горната част на вътрешната стена трябва да бъде под наклон, така че когато топката се удари в нея, тя да се насочва надолу.

11. Отворени джобове (Drop Pockets) или механизъм за връщане на топките (Ball Return):   Както отворените джобове (тип кошници), така и тези, които автоматично връщат топката, могат да се използват, но трябва да бъдат възможно най-безшумни. Отворените джобове трябва да имат вместимост за поне 6 топки. Автоматичните механизми за връщане на топката, попаднала в джоба, трябва да бъдат правилно инсталирани, така че при връщане топката, тя да не отскача на масата или извън нея.

12. Сукно:   Сукното не трябва да бъде на ивици, трябва да е от безмъхеста специална материя за билярд, която няма да се напласти и да образува мъхести топчета. Сукното трябва да е изработено от поне 85% развлачен камгарен плат (вълна) и не повече от 15% найлон. За предпочитане е да се използва 100% развлачен вълнен плат. Подплатен плат не се използва. Световната Асоциация по Билярд допуска за състезания само цветове като жълтозелено, синьозелено или електриково синьо.

13. Опъване на сукното (инструкции):   Преди да покриете плота със сукното, трябва да залепите ивица ленен плат (или покривка) на вертикалните разрези за джобовете и техния дървен подравнител по-долу. Сукното трябва да се разтегне за „правилен опън” и механично да се прикрепи към подравнителя на дървения плот с кламери или телбод, разположени на максимум 1 инч [2.54 см] в приблизителния център, с поне 3/8 инч [0.9525 cм ] проникване в дървения плот. Ето инструкциите, които трябва да спазвате за правилен опън:
   1.   Дължината на сукното трябва ръчно да се настрои, като то трябва да бъде възможно най-стегнато; след това отпускате ½ инч [1.27 см] преди да го прикрепите;
   2.   Широчината на сукното трябва да се настрои ръчно, възможно най-стегнато, след това отпуснете ¼ инча [0.635 см] да го прикрепите.

  Когато покривате бордовете (спонтовете), сукното трябва да бъде по дължина, равномерно опънато, докато поставяте дървената летвичка, както и след това. След като сукното е разпънато по дължина, то трябва да се разпъне и на ширина, като покрие върха на борда (спонта) и да се прикрепи под дървената рамка с кламери или телбод, разпределени на разстояние максимум 3/4 инча [1.905 см] в приблизителния център, с поне 3/8 инча [0.9525 см] проникване в дървото. В отворите на страничните джобове, рамката трябва да се покрие минимално с плат над бордовете (спонтовете), Когато припокривате, трябва да внимавате за незабележимите гънки, които предизвикват изхвърляне на топките по време на игра. Не трябва да има никакви гънки по сукното около бордовете (спонтовете) на ъгловите джобове.

14. Почистване на масата и сукното (препоръчителна подготовка):   Световната Асоциация по Билярд препоръчва само цветовете зелено и синьо за креда. За почистване на масата и спонтовете се препоръчват мека четка (от конски косъм), специална четка от материя за билярдни маси или прахосмукачка (без въртяща се четка). Четки с твърди косми не се препоръчват.

15. Осветление:   Повърхността и рамките на масата трябва да бъдат осветени с поне 520 лукса във всяка една точка. Екранна или рефлекторна конфигурация е препоръчителна, така че в центъра на масата да не получава значително по-голямо осветление, в сравнение с рамката и ъглите на масата. Ако светлината над масата може да бъде изместена настрани, минималната височина на осветителното тяло не трябва да бъде по-малко от 40 инча [1.016 м] над повърхността на масата. Ако осветителното тяло над масата не може да се измества, то трябва да бъде на не по-малко от 65 инча [1.65 м] над повърхността на масата. Интензитетът на директната светлина върху играчите на масата не трябва да бъде заслепяващ. Заслепяващото осветление започва от 5000 лукса директна светлина. Останалите места трябва да получават поне 50 лукса осветление.

16. Топки и поставки за топки:   Всички топки трябва да бъдат изработени от фенолова смола и да бъдат с размери ¼ (+.005) инча [5.715 см (+ .127 мм)] в диаметър и тегло 5 ½ до 6 oz [156 to 170 грама]. Топките не трябва да бъдат полирани или намазани с восък. Те трябва да се почистват с хавлия или чист парцал, могат и да се мият с вода и сапун. Топките, които имат плъзгаща се повърхност – обработени са с полиращ или триещ препарат или са намазани с восък – преди игра трябва да бъдат почистени с чиста кърпа, навлажнена с разреден алкохол.

17. Щеки:   Щеките, които се използват на състезания на Световната Асоциация по Билярд, трябва да отговарят на следните стандарти по време на игра:

 • Дължина на щеката: 40 инча [1.016 м] минимум - няма максимум
 • Тегло на щеката: няма минимум - 25 oz. [708.75 грама] максимум
 • Ширина на върха: няма минимум - 14 мм максимум

Върхът на щеката не може да бъде от материал, който ще драска или повреди топките. Върхът на всяка щека трябва да бъде изработен от парче специално обработена кожа или друг фибърен или еластичен материал, който удължава естествената линия на предната част на щеката и се допира до топката при удар. Ферулата на щеката, ако е изработена от метал, не може да бъде повече от 1 инч [2.54 см] дължина.

18. Удължител:   Удължителят за щека, също наричан и вилка, или опора, е аксесоар към билярдната маса и се състои от щека с удължител, монтиран в края й, за да поддържа предната част на щеката и да заменя ръчния мост при сложни удари. Дръжката на удължителя е подобна по форма на тази на щеката. Удължетеля има прорези, обикновено на различни височини, в които може да се постави предната част на щеката. Контурът на удължителя трябва да бъде гладък, за да не повреди щеката или да скъса сукното при употреба.

19. Пространство между масите:   На състезания на Световната Асоциация по Билярд, се изисква минимално разстояние от 6 фута [1.83 м] между външния ъгъл на рамката на масата във всяка една хоризонтална посока и друг предмет (маса, стол, рамка и др.)
Back to Top