Impulse Billiards Ltd


ИСТОРИЯ  НА  КАРАМБОЛА


със съдействието на Импулс Билярд ЕООД
лого на Импулс Билярд


В ранния етап на развитие, шампионатните игри на карамбол са били обикновено с четири топки. По-трудната игра, карамбол с три топки, става по-известна през 70-те години на 19-ти век, поради нарастналите умения на професионал-ните играчи. Но дори и карамбола с три топки става доста лесен, тъй като играчите се научили да групират топките (nurse) около борда, така че можели да правят множество точки неколкократ-но прилагайки практически един и същи удар.


Най-големият майстор на тази игра бил Джейкъб Шафер Синиър, който направил 3000 точки подред, когато спечелил мача за шампионската титла през 1890 г. За да се намали групирането на топките се измисля билярда с ограничителни линии (balkline billiard – болклайн билярд). При тази версия на играта, се чертаели ограничителни линии на определено разстояние от краищата на масата, така че се определяли ограничителни зони.


Когато една или две точки се отбележели в определена ограничена зона, след това поне една от топките трябвало да излезе от тази зона.


През 1883 г. се въвежда 8-инчова ограничителна зона (около 20 см). През следващата година се появява 14.2 болклайн билярд – наречен така защото ограничителните линии били на 14 инча (около 35,5 см)


от бордовете и са били разрешени две точки в една зона. След това последвали 18.1 болклайн през 1897 г. и 18.2 болклайн през 1902 г.


Първият световен шампионат по 18.2 болклайн се е провел в Париж през февруари 1903 г. Участниците в състезанието били четирима, двама американци и двама французи. Джейкъб Шафер Синиър не взел участие, макар че е бил в Париж по това време. Победител станал Морис Виньо от Франция.


Към края на 1905 г. един осемнадесетгодишен американец, Уили Хоп, отправил покана за двубой към Морис Виньо. Шампионът приел при условие, че мачът ще се проведе в Париж при залагане от 1000 долара от всяка страна, като победителят получава залозите и всички приходи от входни билети. На 15 януари 1906 г. Хоп смайва света с победата си над Виньо.


Въпреки че Уили Хоп редовно губи титлата си, той продължава да печели шампионската титла чак до 1927 г. Тогава 18.2 болклайн е заместен от три-бордовия билярд, при който топката, която се удря със щеката трябва да се удари поне три пъти в борда преди да срещне втората топка. Хоп се представя доста добре и в тази версия на билярда. Той печели последната си титла на световен шампион през 1952 г. преди да се оттегли окончателно на 65 годишна възраст.
Back to Top